مقدمه
دین اسلام به عنوان دینی جامع، برنامهای کامل برای پیراستن عقل، قلب و اعضا و جوارح انسان از آلودگیها و آراستن آنها به زیباییها ارائه نموده است. احکام، نامی برای مجموعهای از دستورالعمل هاست که خداوند در آنها اولا نوع کردار و دوما کیفیت و آداب انجام آن را برای مسلمانان روشن نموده است.
این اعمال، بعنوان فروع دین، در برابر اصول دین قرار میگیرند که مراد از آن اعتقادات بنیادین دین است. این تقسیم بندی به هیچ وجه به معنای بیاهمیتی چنین اعمالی و قابلیت چشم پوشی از آنها نیست. بالعکس، بقای مغز دین منوط به انجام اعمال و عبادات، آن هم دقیقا طبق آدابشان میباشد.
فروع دین اسلام از نظر مذهب شیعه امامیه عبارتاند از: نماز، روزه، خمس، زکات، حج، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر، تَوَلی و تَبری.
هر یک از این اعمال، دارای ابعاد و آثار مختلفی می باشند اما ویژگی منحصر به فرد خود را نیز دارند و بخشی از منفعت، سود و مصلحت فردی، اجتماعی، اخروی و دنیوی انسان را تأمین میکنند.
حج
هر مكلفی كه مستطیع باشد یعنی شرایط واجب بودن حج را دارا باشد، باید در تمام عمر یک مرتبه حج كند یعنی مكه برود، و اعمالی را كه دستور دادهاند بجا آورد و این عمل را حَجَّهُٔالاسلام میگویند.
انسان باید پیش از شروع به حج اعمال آنرا اجمالا بداند و كسی كه نمیداند اگر در موقع احرام نیت كند كه “برای انجام فرمان خداوند عالم حج واجب خود را بجا می آورم و بعد از مشغول شدن به عمل، هر چه لازم است انجام دهم”. مثل آنكه قصد كند مطابق رساله ای كه دارد یا بفرمودهی مجتهد یاعالمی كه همراه او است عمل را تمام كند، عمل او صحیح است.
حج یک واژه عربی است که در لغت به معنای دلیل و برهان آوردن و یک امر مهم را قصد کردن است. اما به صورت کلی حج یکی از فروع دین اسلام است که به معنی زیارت خانه خدا یا کعبه برای بهجا آوردن مناسک مشخص در ماه ذیحجه و در نزدیکی بیتالحرام به منظور اطاعت از خداوند انجام میشود.
اقامه این امر دینی برای مسلمانان واجب بوده و هر فرد مسلمان که استطاعت جسمی و مالی برای انجام سفر وحمایت از خانواده خود در هنگام غیبت از خانه را دارد، باید در طول زندگی خود حداقل یک بار به این سفر برود که از شرایط الزام آن صِدق نیت و قصد قربه الیالله است.
حال اگر فردی هم از لحاظ مالی تمکن ثبت نام و رفتن به حج را داشته باشد و هم از لحاظ جسمی بتواند اعمال حج را بهجا آورد، اما حجی که بر او واجب شده است را به جا نیاورد، اگر بعدا فقیر شود و استطاعت خود را از دست بدهد همچنان وجوب حج بر او پایدار خواهد بود. مراسم حج در ماه ذیحجه هرسال درمکه طی مراسمی باشکوه برگزار می شود.
برای تشرف به حج عمره و حج تمتع میتوانید با کمک گرفتن ازشرکتهای کارگزاری حج و زیارت مثل کارگزاری حج و زیارت هفت آسمان خیلی سریع و بدون دغدغه به منزلگاه مقصود برسید.
آیات زیادی در قرآن درباره حج آمده است و حتی سوره ای به نام حج نیز و جود دارد. براساس برخی روایات و احادیث، بعد از نماز حج برتر از تمام عبادتها است. با بررسی این احادیث و روایات که تعداد آنها به بیش از نه هزار حدیث دربارهی سفر حج و احکام و اعمال آن میرسد، میتوانیم به بخشی از فلسفه حج که رسیدن به حقیقت توحید و یکتاپرستی است پی ببریم.
تعریف حج در فرهنگ عمید
حج اصغر: حج عمره، زیرا اعمال آن نسبت به حج اکبر ناقص است.
حج افراد: حج مردم مکه و کسانی که در فاصله ی 16 فرسخی مکه یا کمتر از آن اقامت دارند و باید در خانه خود یا در میقات پیش از مکه احرام بگیرند.
حج اکبر: حجی که در آن، عید قربان مصادف با جمعه باشد.
حج تمتع: حج مخصوص کسانی که در بیش از 16 فرسخی مکه اقامت دارند و باید از میقات احرام بگیرند و به مکه بروند و همین که خانه های مکه را ببینند تلبیه بگویند و هفت مرتبه طواف کعبه می کنند.
حج عمره: حجی که در دهه اول ذیحجه انجام نشود. (حج مخصوص ساکنان مکه)
حج تمتع
تمتع که یک واژه عربی است در لغت به معنای برخوردار شدن و بهره بردن است. واژه ی تمتع از آیه 196 بقره (…فمن تمتع بالعمره الی الحج) برگرفته شده است. این نوع حج در برخی احادیث ومنابع فقهی (متعة الحج) خوانده شده و انجام دهنده آن مُتمتع خوانده می شود.
با توجه به اقسام سه گانه حج (افراد، قران، تمتع) قرآن کریم تنها به حج تمتع تصریح دارد، که این نشانه اهمیت خاص آن است.
برای توضیح اهمیت خاص حج تمتع که امام باقر (علیه السلام) نیز آن را برترین نوع حج شمرده است میتوانیم به حدیث امام صادق (علیه السلام) اشاره کرد که چنین می فرمایند: “اگر هزار حج به جا آوریم جز حج تمتع انجام نمی دهیم”.
حج تمتع به حجی گفته می شود که انجام حج بعد از انجام عمره در ماه های حج تعبیه شده است. این امر به این معنا است که مُتمع ابتدا باید اعمال عمره را انجام دهد و سپس باید احرام حج تمتع را بپوشد و اعمال مخصوص حج را انجام دهد.
از آن جایی که در صورت استطاعت مالی و سلامت جسمی حج تمتع بر فرد مسلمان از تمام فرقه های اسلامی واجب می شود به حج تمتع اصطلاحا حج واجب هم می گویند. جالب است بدانید که حج تمتع برای کسانی که در مکه زندگی میکنند واجب نیست.
برای مشاهده لیست قیمت تمتع و برای ارتباط با کارشناسان فیش حج هفت آسمان روی کلمه آن کلیک کنید.
حج عمره
عُمره به مجموعهای از اعمال شرعی همچون اِحرام، طواف و سعی بین صفا و مروه میگویند که بهمنظور زیارت خانه خدا انجام میشود.
عمره دو نوع دارد: عمره تَمَتُّع و عمره مُفرَده. عمره تمتع همراه با حج تمتع انجام میشود و جزء آن است. عمره مفرده بهصورت جدا از حج تمتع انجام میشود.
فقیهان، انجامدادن عمره را مانند حج، بر هر مسلمانی که شرایطش را داشته باشد، یک بار در طول عمر، واجب و بیش از یک بار مستحب میدانند.
برای مشاهده لیست قیمت حج عمره اینجا کلیک کنید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.